Huvudbonad

När vi talar om huvudbonader så tänker vi främst på mössor, eller kanske kepsar om det är sommar. Men sanningen är den att huvudbonader är samlingsordet för all slags klädnad vi har på huvudet. I Sverige och för privatpersonen betyder detta främst mössor och kepsar, för vissa kanske tankarna går till olika slags hattar också. Men alla arbetare med skyddshjälmar, alla hockeyspelare med hockey-hjälmar, alla skidåkare med värmande mössor och alla andra med arbete där någonting placerats på deras huvud med någon specifik funktion. I andra kulturer är huvudbonader mycket viktigare än i den svenska kulturen. I länder med muslimsk majoritet, och med lagar högst olika dem vi har i Sverige, har kvinnorna i princip alltid på sig huvudbonader när de är utanför hemmet. Slöja, niqab eller burka, alla är de huvudbonader som delvis har för avsikt att täcka huvudet.

Huvudbonad är också en naturlig del av ett snyggt herrmode. Konsten att kunna kombinera sin klädsel i övrigt med en riktigt snygg och stilful huvudbonad är inte alla som bemästrar, men sanningen är den att rätt mössa, hatt eller rent av keps kan lyfta hur en man som ser ut.

Använd mössa – undvik att frysa

I delar av Sverige är det ett måste med huvudbonader under de kallare månaderna av året. Men jag bor i de mer sydliga delarna av Sverige, tillsammans med majoriteten av den svenska befolkningen, och här är huvudbonader på vintern ett val. Det må vara kallt utan mössa när det verkligen biter till rejält, men trots så är det folk som väljer att inte bära mössa. Här överväger svenskar utseende mot funktion. Hur ful är det värt att se ut för att inte frysa?

Faktum är att så många människor anser att de inte ”passar i mössa” att de väljer att frysa trots att mössorna de väljer bort ser minst sagt bra ut på dem. Här gäller det att vi slutar döma ut oss själva och inse att man ska ha en mössa på huvudet när det är minusgrader ute, och inse att vi inte alls ser fula ut i mössorna. Det vill säga i de flesta mössorna. Är du osäker på hur du ser ut i mössa, men vill verkligen inte frysa en hel vinter till, så välj en enkel, enfärgad mössa så kommer allt att ordna sig.