märkeskläder online

Dagens blogginlägg kommer handla om hur herrmodet har utvecklat sig under 1900-talet. I framtiden kommer fler epoker behandlas, men vi börjar med den period som ligger närmast i tiden. För under tidigt 1900-tal fanns inte uttrycket ” märkeskläder online . Men det trots det så var mode en oerhört stor del av livet.

Under de första 10 åren av 1900-talet skedde stora förändringar i herrmodet, detta berodde till största del av att modeindustrin växte. Paris och London var de två stora modestäderna och tack vare utvecklingen av material och design så kunde nya innovativa lösningar skapas. Vid 1900-talets början var herrmodet väldigt tidsberoende och du förväntades ha förmiddagsdräkt (jackett) fram till lunch för att sedan ta på dig kostym. Beroende på dag och årstid skulle dessutom kläderna ha olika färger.

Herrarnas byxor var kortare i längden än vad de varit tidigare år, dessutom satt de lite tajtare än tidigare. Skjortorna hade långa och hårda kragar, det var dessutom vanligt att skjortorna knäpptes baktill istället för framtill. Dessutom blev skjortor med ränder mer och mer populärt.

Till kostymen skulle herren givetvis ha en slips, och det fanns flera olika typer av slipsar. Dock gällde det att ha tungan rätt i mun, för precis som med övriga kläder så skulle rätt slips användas till rätt tidpunkt. Vad gällde skor, så ägde man inte jättemånga. Oftast användes läderskor med mer eller mindre detaljer. Som komplement till övriga plagg så bars oftast en stilfull hatt. Det var i de flesta fallen överklassen som bar hatt. Och föga förvånande så fanns det oskrivna regler även för vilken hatt som skulle bäras vid vilket tillfälle. Vid varmt väder bör du ha burit en stråhatt med ett band bundet rund hattens krona.

Modet på 1900-talet gav fler möjlighet att köpa modekläder då priserna blev bättre och lägre tack vare den ökande industrin. Mode var längre inte bara för samhällets elit utan även så kallade vardagsmänniskor kunde unna sig modekläder.