Bleka ben på stranden

Inför sommaren är det viktigt att tänka på att du skyddar dig rätt mot solens UVB-strålar så att du inte riskerar farliga brännskador på din hud. Ett första steg på vägen mot ett effektivt solskydd är att veta vilken hudtyp du tillhör. Det finns nämligen sex olika.

  • Hudtyp 1 – Människor med mycket vit hudfärg som bränner sig snabbt i solen och aldrig blir bruna.
  • Hudtyp 2 – Människor med ljus hudfärg som ofta bränner sig och blir sällan bruna.
  • Hudtyp 3 – Människor med en beige hudton som bränner sig ibland och blir lätt bruna.
  • Hudtyp 4 – Människor med ljusbrun hy som sällan bränner sig och lätt blir bruna.
  • Hudtyp 5 – Människor med mörkbrun hy och som tål solen väl.
  • Hudtyp 6 – Människor med svart hy som tål solen väl.

Vi svenskar hör normalt sett till hudtyp 1 eller 2, medan hudtyp 3-4 är vanligare i resten av Europa. Hudtyp 5 ser vi i Indien och Nordafrika, medan hudtyp 5 hör till de centrala delarna av Afrika.

Utöver vilken hudtyp ska vi också ta i beaktning vilken aktivitet och vilket geografiskt läge vi befinner oss i när vi utsätter oss för solen. Solskyddsfaktorn anges sedan i SPF, där det lägsta tillåtna i Sverige är SPF 6. Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre man kan utsätta sig för solen med skydd än utan. Att säga exakt vilket solskydd du behöver är alltså svårt, men vi kan rekommendera att hålla sig från SPF 15 och uppåt i alla lägen.

Men glöm inte bort att det bästa skyddet är att ha kläder på sig, speciellt när man utför en aktivitet där man kanske inte tänker på att man solar, till exempel om man spelar fotboll eller arbetar i trädgården. Att ha kläder på sig är också ett effektivt skydd för dina barn.